Relatie-onderhoud: waarom is onderhouden van je relatie zo belangrijk?

Een relatie vergt onderhoud. Een relatie met jezelf, maar zeker ook een relatie tot een ander. Denk bijvoorbeeld aan je partner, een ouder of een broer of zus. Waarom is het onderhouden van een relatie zo belangrijk? Een goede relatie is natuurlijk prettig. Iemand om leuke dingen mee te doen, een schouder om op uit te huilen of iemand waar je je simpelweg geborgen bij voelt. In deze blog duiken we dieper in de relatie met je liefdespartner. Want wat gebeurt er als je ergens mee worstelt en de relatie met je partner onwijs sterk is? Deze blog gaan we dieper in op relatie-onderhoud.

Je relatie onderhoud betekent dat je je blijft inzetten voor je relatie. Samen leuke dingen doen. Dat je intiem bent met elkaar. In slechte tijden, maar juist ook in goede tijden. Dat je blijft luisteren naar elkaar, dat je probeert niet te oordelen over de ander. En bovenal dat je weer ontdekt -en blijft ontdekken- waarom je in eerste plaats op iemand verliefd bent geworden. Of wat je zo fijn vindt aan de ander. Wat je zo trots maakt op de relatie die jullie hebben. En ga zo maar door.

Wat kan een gezonde relatie je bieden?

In je relatie investeren betekent dus dat je altijd een veilige plek hebt bij de ander waar je naartoe kunt gaan. Ook wanneer je je niet goed voelt. Wanneer je worstelt met eenzaamheid, verdriet, woede, pijn of een verslaving. En een goede relatie is ook essentieel om er samen sterker uit te komen. En juist om een goede relatie te hebben en te behouden is er onderhoud nodig. Weten dat je op de ander kunt bouwen, dat de neuzen dezelfde kant op staan. Dat jullie relatie een veilige plek is voor beiden.

Maar wat gebeurt er als de relatie niet goed is? Je werkt aan je eigen herstel, maar voelt dat je toch begint af te glijden. Verleidingen worden te groot en je bent bang om je over te geven aan de verslaving of de verleiding? Dan wil je natuurlijk naar de ander toe gaan en zeggen wat je op je hart hebt. Wanneer de relatie goed is, alle ruimte heeft gekregen om te helen na pijn, en sterk is. Kun je terugvallen op de ander. Maar als je weet dat je de ander pijn gaat doen, als de wond nog niet is hersteld of als je als broer en zus leeft. Dan denk je wel twee keer na voordat je de ander op zoekt. Het is simpelweg te lastig om naar elkaar toe te gaan wanneer je kampt met een probleem. Dat vergroot de kans dat je weer wegzakt in een verleiding of een oud patroon en dat de visuele cirkel niet wordt doorbroken.

Relatie-onderhoud: je relatie onderhouden met een relatietherapeut

Gun je relatie af en toe een derde persoon die met je mee kijkt. Want wanneer jullie door een donkere periode heen gaan, kan het lastig zijn om de liefde weer te vinden. En dan is er wellicht meer nodig relatie-onderhoud. Een relatietherapeut kan jullie goed bijstaan wanneer je wilt investeren in je relatie. Zo kan ik, Evert, als relatietherapeut bij Waterpas, helpen met het leren van belangrijke tools om jullie relatie weer een fijne, harmonieuze en liefdevolle thuisbasis te maken. 

Wil je verder lezen? In een andere blog schreef ik al over het feit dat je een worsteling hebt, maar niet bent. En verleidingen horen nu eenmaal bij het leven. Maar wat jij ermee doet, daar heb je wel invloed op.

Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Lees verder »

Acceptatie: waarom humor en zelfspot belangrijk is in een relatie

Zelfspot kan je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent. Zeker als jullie worstelen met problemen binnen een relatie. Denk aan communicatieproblemen, verslaving, vreemdgaan of andere pijnpunten uit het verleden. Zelfspot en humor zijn mooie tools om dichter tot elkaar te komen. Om te accepteren wat er is. En om lucht en ruimte te creëren waarin jullie dichter tot elkaar kunnen komen. Ik zie het maar alsof je de cabaretier van je eigen leven bent. Dit metafoor leg ik verder uit in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Relatietherapie: je bent niet je worsteling

Worstel jij met een probleem? Bijvoorbeeld met seksualiteit, communicatie of met oud verdriet? Worstelingen de baas worden, begint bij erkennen, bewust of onbewust. En dat je op de website voor relatietherapie van Waterpas bent gekomen, betekent dat jij of jullie op zoek zijn naar herstel. En dat willen jullie wellicht niet alleen doen. Dat is heel dapper. In deze blog zoom ik graag even in op dat worstelen. Ik verklap je alvast dat je hier niet alleen in bent.

Lees verder »