Relatie-onderhoud: waarom is onderhouden van je relatie zo belangrijk?

Een relatie vergt onderhoud. Een relatie met jezelf, maar zeker ook een relatie tot een ander. Denk bijvoorbeeld aan je partner, een ouder of een broer of zus. Waarom is het onderhouden van een relatie zo belangrijk? Een goede relatie is natuurlijk prettig. Iemand om leuke dingen mee te doen, een schouder om op uit te huilen of iemand waar je je simpelweg geborgen bij voelt. In deze blog duiken we dieper in de relatie met je liefdespartner. Want wat gebeurt er als je ergens mee worstelt en de relatie met je partner onwijs sterk is? Deze blog gaan we dieper in op relatie-onderhoud.

Je relatie onderhoud betekent dat je je blijft inzetten voor je relatie. Samen leuke dingen doen. Dat je intiem bent met elkaar. In slechte tijden, maar juist ook in goede tijden. Dat je blijft luisteren naar elkaar, dat je probeert niet te oordelen over de ander. En bovenal dat je weer ontdekt -en blijft ontdekken- waarom je in eerste plaats op iemand verliefd bent geworden. Of wat je zo fijn vindt aan de ander. Wat je zo trots maakt op de relatie die jullie hebben. En ga zo maar door.

Wat kan een gezonde relatie je bieden?

In je relatie investeren betekent dus dat je altijd een veilige plek hebt bij de ander waar je naartoe kunt gaan. Ook wanneer je je niet goed voelt. Wanneer je worstelt met eenzaamheid, verdriet, woede, pijn of een verslaving. En een goede relatie is ook essentieel om er samen sterker uit te komen. En juist om een goede relatie te hebben en te behouden is er onderhoud nodig. Weten dat je op de ander kunt bouwen, dat de neuzen dezelfde kant op staan. Dat jullie relatie een veilige plek is voor beiden.

Maar wat gebeurt er als de relatie niet goed is? Je werkt aan je eigen herstel, maar voelt dat je toch begint af te glijden. Verleidingen worden te groot en je bent bang om je over te geven aan de verslaving of de verleiding? Dan wil je natuurlijk naar de ander toe gaan en zeggen wat je op je hart hebt. Wanneer de relatie goed is, alle ruimte heeft gekregen om te helen na pijn, en sterk is. Kun je terugvallen op de ander. Maar als je weet dat je de ander pijn gaat doen, als de wond nog niet is hersteld of als je als broer en zus leeft. Dan denk je wel twee keer na voordat je de ander op zoekt. Het is simpelweg te lastig om naar elkaar toe te gaan wanneer je kampt met een probleem. Dat vergroot de kans dat je weer wegzakt in een verleiding of een oud patroon en dat de visuele cirkel niet wordt doorbroken.

Relatie-onderhoud: je relatie onderhouden met een relatietherapeut

Gun je relatie af en toe een derde persoon die met je mee kijkt. Want wanneer jullie door een donkere periode heen gaan, kan het lastig zijn om de liefde weer te vinden. En dan is er wellicht meer nodig relatie-onderhoud. Een relatietherapeut kan jullie goed bijstaan wanneer je wilt investeren in je relatie. Zo kan ik, Evert, als relatietherapeut bij Waterpas, helpen met het leren van belangrijke tools om jullie relatie weer een fijne, harmonieuze en liefdevolle thuisbasis te maken. 

Wil je verder lezen? In een andere blog schreef ik al over het feit dat je een worsteling hebt, maar niet bent. En verleidingen horen nu eenmaal bij het leven. Maar wat jij ermee doet, daar heb je wel invloed op.

‘Door Brainspotting kon ik heel anders naar de pijnlijke herinneringen kijken’

‘Pijn in mijn borst, knoop in mijn maag en een nare rilling over mijn rug. Er hoefde maar een kleine trigger te zijn, zoals iets wat ik zag of rook, en ik werd direct terug geslingerd naar die vervelende en pijnlijke ervaringen. Soms dacht ik gewoon er spontaan aan. Altijd voelde ik het in mijn lijf en altijd voelde ik me naar.’ Evert stelde haar voor om, naast normale therapie ook Brainspotting in Barneveld te gaan volgen. ‘Zo onderging ik mijn eerste Brainspotting-sessie. In deze blog vertel ik daar graag meer over.’

Lees verder »

Corona: een vergrootglas op je relatie

Corona: een vergrootglas op je relatie

Het is een gekke tijd waarin we op dit moment leven. En niet voor even, maar voor al bijna een jaar leven we met corona. Maar wat ik je nu graag wil vragen, is: hoe gaat het met jou in deze coronatijd? Hoe gaat het met jullie en het gezin? Ik stel deze vraag natuurlijk niet zomaar. Ik zie namelijk, in mijn eigen gezin, maar ook bij mijn cliënten tijdens de gesprekken van Waterpas Coaching dat corona als een vergrootglas op je relatie werkt. Over dit metafoor wil ik graag meer vertellen in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Lees verder »

Gratis kennismakingsgesprek

Laat je gegevens achter en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. 

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld