Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Het ene moment hebben jullie het nog gezellig en het andere moment staan jullie lijnrecht tegenover elkaar. Of je raakt getriggerd en sluit jezelf af voor de ander. Of je raakt getriggerd en raakt verzeild in een lastige situatie door bijvoorbeeld een verslaving. Triggers komen in heel veel vormen en maten. Je bent moe, je bent het zat, je ziet het niet meer zitten. Dat kunnen de triggers zijn en dan lijkt de bom uit het niets te komen. En dat is jammer.

Trigger is een term die je vaak terug ziet komen bij verslaving. Maar iedereen heeft een emotionele en gevoelige snaar. Wordt deze geraakt dan beïnvloed dat je gevoel of je stemming. Positief of negatief. Daarom vind ik dat we deze term ook kunnen gebruiken als we het hebben over relatieproblemen of communicatieproblemen. Als een cliënt bij mij komt en vertelt: het ging weer compleet mis. Dan kijken we altijd samen naar wáár het mis ging. Waar zaten de triggers. Wat gebeurde er in je lijf en in je hoofd? En in welke stappen gebeurt dit? Als we dit weten, kunnen we ook zien waar we verandering kunnen aanbrengen. Want je herkent waarschijnlijk wel dat op het moment dát het verkeerd gaat, het vaak al te laat is om er nog verandering in te brengen.

Jezelf een halt leren toeroepen

Wat we willen is niet alleen weten waar de triggers zitten, maar ook hoe we onszelf een halt kunnen toeroepen Het is belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waar jouw triggers zitten. En dat vergt ontzettend veel moed van jou. Want je moet eerlijk zijn naar jezelf toe. Vragen die hierbij helpen zijn: op welk moment schiet jij uit je slof en welke stations ben je hierbij gepasseerd? Want op elk station zou je kunnen stoppen. En zou je ervoor kunnen kiezen om uit te stappen. Dendert de trein onverminderd door? Dan kun je bijna raden wat het eindstation gaat zijn: ruzie of andere narigheid.

Elkaars triggers herkennen

Zit jij op dit moment in een relatie? Dan is het herkennen van elkaars triggers ook heel erg belangrijk. Want als je weet wat elkaars triggers zijn, dan kun je elkaar ook helpen. Je kunt elkaar helpen om bij een goed station uit te stappen en elkaar op een liefdevolle manier een halt te toe roepen. Triggers hoeven namelijk niet alleen in een ruzie naar boven te komen, maar kunnen ook opspelen bij verslavingen of wanneer de werkdruk bijvoorbeeld te hoog wordt. Je kunt triggers ook tegen elkaar gebruiken, bijvoorbeeld door in een ruzie gemene dingen tegen elkaar te roepen waarvan je weet dat het een negatief effect heeft op de ander. Dat wil je natuurlijk ten allen tijden voorkomen.

Wil jij werken aan jouw of jullie triggers? Wil je zorgen dat je bij een halte kunt uitstappen waar het nog gezellig is en waar je rustig kunt uitleggen wat er aan de hand is? Wil je liefdevol met elkaars triggers om leren gaan? Ik, relatietherapeut bij Waterpas, help jou of jullie graag met het ontwikkelen en leren van handvatten voor het de baas zijn van je eigen triggers.

‘Door Brainspotting kon ik heel anders naar de pijnlijke herinneringen kijken’

‘Pijn in mijn borst, knoop in mijn maag en een nare rilling over mijn rug. Er hoefde maar een kleine trigger te zijn, zoals iets wat ik zag of rook, en ik werd direct terug geslingerd naar die vervelende en pijnlijke ervaringen. Soms dacht ik gewoon er spontaan aan. Altijd voelde ik het in mijn lijf en altijd voelde ik me naar.’ Evert stelde haar voor om, naast normale therapie ook Brainspotting in Barneveld te gaan volgen. ‘Zo onderging ik mijn eerste Brainspotting-sessie. In deze blog vertel ik daar graag meer over.’

Lees verder »

Corona: een vergrootglas op je relatie

Corona: een vergrootglas op je relatie

Het is een gekke tijd waarin we op dit moment leven. En niet voor even, maar voor al bijna een jaar leven we met corona. Maar wat ik je nu graag wil vragen, is: hoe gaat het met jou in deze coronatijd? Hoe gaat het met jullie en het gezin? Ik stel deze vraag natuurlijk niet zomaar. Ik zie namelijk, in mijn eigen gezin, maar ook bij mijn cliënten tijdens de gesprekken van Waterpas Coaching dat corona als een vergrootglas op je relatie werkt. Over dit metafoor wil ik graag meer vertellen in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Acceptatie: waarom humor en zelfspot belangrijk is in een relatie

Zelfspot kan je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent. Zeker als jullie worstelen met problemen binnen een relatie. Denk aan communicatieproblemen, verslaving, vreemdgaan of andere pijnpunten uit het verleden. Zelfspot en humor zijn mooie tools om dichter tot elkaar te komen. Om te accepteren wat er is. En om lucht en ruimte te creëren waarin jullie dichter tot elkaar kunnen komen. Ik zie het maar alsof je de cabaretier van je eigen leven bent. Dit metafoor leg ik verder uit in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Gratis kennismakingsgesprek

Laat je gegevens achter en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. 

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld