Corona: een vergrootglas op je relatie

Het is een gekke tijd waarin we op dit moment leven. En niet voor even, maar voor al bijna een jaar leven we met corona. Maar wat ik je nu graag wil vragen, is: hoe gaat het met jou in deze coronatijd? Hoe gaat het met jullie en het gezin? Ik stel deze vraag natuurlijk niet zomaar. Ik zie namelijk, in mijn eigen gezin, maar ook bij mijn cliënten tijdens de gesprekken van Waterpas Coaching dat corona als een vergrootglas op je relatie werkt. Over dit metafoor wil ik graag meer vertellen in deze blog. Lees je mee?

Een vergrootglas laat iets zien wat er altijd al was. Alleen het vergroot het uit. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar zo is het ook wanneer je je het vergrootglas gebruikt als metafoor voor deze corona-periode. Doordat we thuis zitten, wordt er een vergrootglas gehouden op onze relatie met onze partner. De structuren en patronen waren er altijd al, alleen nu worden ze nu pas zichtbaar. En dat niet alleen, we zitten er met onze neus bovenop. Dit kan natuurlijk zowel positief als negatief zijn.

Je kunt door de lockdown erachter komen dat jullie samen een goed team zijn. Dat je elkaar ruimte kunt geven, naast elkaar kunt leven terwijl je nog moet werken of moet studeren. En dat je samen met elkaar tijd kunt vrij maken vóór elkaar. Zelfs als de wereld op slot moet, zijn jullie juist elkaars wereld. Prachtig natuurlijk! Maar dat geldt helaas niet voor elk stel. Ik las het volgende in een artikel van NU.nl: “71 procent van de respondenten geeft aan dat de corona-uitbraak overwegend negatieve effecten heeft op hun leven. Mensen ervaren het vaakst veranderingen op het gebied van sociale relaties, vrijetijdsbesteding en financiële zekerheid. Mensen zeggen zich nu vooral meer gespannen, prikkelbaar, bedroefd, angstig en eenzaam te voelen.”

Meer zichtbaarheid door pandemie

En dat is waar het vergrootglas zich op richt. Doordat we meer gespannen, prikkelbaar en bedroefd zijn, is de kans groot dat we dit op onze partner gaan afreageren. Of dat je juist andere manieren hebt om te vluchten. Door de pandemie waar we nu inzitten, kom je op elkaars huid te zitten. Meer dan ooit. Je ontmoet elkaar constant in en om het huis, maar daarnaast heb je ook weinig verdunning. Denk aan minder afleiding, zoals buiten de deur sporten, van maandag tot en met vrijdag werken en in de avonduren sprak je misschien nog met vrienden af. Hierdoor gebeurt het dat wat al niet loopt in de relatie, of niet goed was wordt nu juist duidelijk gezien. Maar dat betekent niet dat het er niet was. Sterker nog; deze patronen en structuren zijn er altijd. Maar door de pandemie wordt het meer zichtbaar. Er zijn minder vluchtwegen. Het is de corona die een vergrootglas op je relatie legt.

Stempel op je relatie

Corona kan dus een flinke stempel op je relatie leggen, de sfeer in huis tot een vriespunt brengen en een negatieve spiraal van gevoelens opwekken. Maar ik zou je graag wat willen meegeven. Want stel jezelf de volgende vragen: wat doe ik met hetgeen wat deze corona-periode mij laat zien? Geef ik daar aandacht aan? Gebruik ik deze coronatijd voor ontmoeting met de ander en voor zelfreflectie? Of laat ik het erbij en laat ik de spanningen oplopen?

Corona is een tijd dat ons juist ruimte biedt om te reflecteren op onszelf en op je relatie. Merk je dat corona dingen duidelijk maakt? En als een vergrootglas laat zien wat er niet goed loopt binnen je relatie en wat de patronen zijn? Laat het er dan niet bij zitten. Jij bent het waard en je relatie is het waard om het aan te pakken. Ik, Evert van Waterpas Coaching, kan jou en jullie helpen om de patronen en de structuren in een veilige setting bespreekbaar te maken. Daarnaast kan ik jullie helpen met het aanleren van tools en handvatten die jullie verder helpen. Deze gesprekken kunnen, met het in acht nemen van de corona-maatregels, bij mij in de praktijkruimte zijn. Maar kunnen ook online zijn. Plan hiervoor een gratis kennismakingsgesprek in.

‘Door Brainspotting kon ik heel anders naar de pijnlijke herinneringen kijken’

‘Pijn in mijn borst, knoop in mijn maag en een nare rilling over mijn rug. Er hoefde maar een kleine trigger te zijn, zoals iets wat ik zag of rook, en ik werd direct terug geslingerd naar die vervelende en pijnlijke ervaringen. Soms dacht ik gewoon er spontaan aan. Altijd voelde ik het in mijn lijf en altijd voelde ik me naar.’ Evert stelde haar voor om, naast normale therapie ook Brainspotting in Barneveld te gaan volgen. ‘Zo onderging ik mijn eerste Brainspotting-sessie. In deze blog vertel ik daar graag meer over.’

Lees verder »

Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Lees verder »

Acceptatie: waarom humor en zelfspot belangrijk is in een relatie

Zelfspot kan je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent. Zeker als jullie worstelen met problemen binnen een relatie. Denk aan communicatieproblemen, verslaving, vreemdgaan of andere pijnpunten uit het verleden. Zelfspot en humor zijn mooie tools om dichter tot elkaar te komen. Om te accepteren wat er is. En om lucht en ruimte te creëren waarin jullie dichter tot elkaar kunnen komen. Ik zie het maar alsof je de cabaretier van je eigen leven bent. Dit metafoor leg ik verder uit in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Gratis kennismakingsgesprek

Laat je gegevens achter en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. 

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld