Relatietherapeut Evert van der Woude

Evert van der Woude: Ik weet hoe het is om te worstelen met verslavingen, seksualiteit en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Ik weet hoe het is om je te schamen, en hoe het voelt om machteloos te staan. Want vaak wíl je wel anders, maar je weet simpelweg niet hoe je het moet aanpakken. Als ervaringsdeskundige oordeel ik niet over jou. Maar ik pak ook door als ik voel dat er nog veel meer in jou zit. Ik vind het belangrijk dat jij voelt dat je gehoord en gezien wordt. Vanuit deze basis herstellen we de relatie met jezelf én met de ander.’
Ervaringsdeskundige Evert van der Woude
Van zijn 14de tot en met zijn 22ste is Evert gokverslaafd geweest. Dit bleek uiteindelijk ook een ongezonde voedingsbodem te zijn voor zijn omgang met seksualiteit. Het duurde jaren om zijn gokverslaving te overwinnen. Hij trouwde met Imka en is ondertussen vader van vier kinderen. Maar zijn verkeerde relatie tot seksualiteit bleef lang onderbelicht. Niet alleen hijzelf wist toen niet hoe hij hier mee om moest gaan, maar ook zijn omgeving niet.
‘Seksualiteit is voor mij altijd een lastig terrein geweest. Gokken doe je immers extern, je moet ervoor het huis uit. Maar seksualiteit is een deel van wie je bent. Dat is intern. Daarnaast heb ik tot drie keer toe een burn-out gehad. Dan kun je het buiten jezelf zoeken, maar het probleem lag bij mij. ’ Evert van der Woude leert vanuit de praktijk. Hij leerde door te leven, door fouten te maken. Vanuit zijn achtergrond in de hulpverlening en een opleiding psychosociale hulpverlening is Waterpas ontstaan. Maar nog meer door het verlangen om anderen te helpen.
Ervaringsdeskundige
Christen
Therapeut als tijdelijk instrument
Waterpas staat voor Evert van der Woude voor een tijdelijk instrument. ‘Je hebt dit instrument in de bouw in de basis nodig. Want is het fundament scheef? Dan bouw je ook scheef op. Net zoals een waterpas, helpt een therapeut om wat scheef is, weer in balans te maken. Maar ook in de rest van je leven kun je altijd hetgeen dat je van jouw therapeut hebt geleerd weer erbij pakken. Je kunt jezelf antwoord geven op vragen als: “Doe ik het nu weer? Klopt het wat ik nu doe? En wil ik dit eigenlijk wel weer?”.
Evert als therapeut
‘Ik vind het belangrijk dat je gaat inzien dat je van jezelf mag houden. Jij met al je fouten en onhebbelijkheden. Nukken en grillen. Niemand is niet perfect en we zullen het ook nooit worden. Maar als we onszelf toestaan dat het er mag zijn, dan zijn we al heel ver. Ik sta erg in contact met mijn emoties, als het mij raakt wat je vertelt dan zal je dat aan mij zien. Maar ik ga jou ook niet uit de weg. Soms moet je iemands masker zien en benoemen, of een mooi verhaal doorprikken als een luchtbel. Juist om iemand verder te helpen. Ik vind het dan ook belangrijk dat iemand zich op zijn gemakt voelt. Hierbij is humor bijvoorbeeld helpend, dat brengt lucht in het contact.’
In het dagelijkse leven is Evert van der Woude actief lid van een christelijke gemeente. ‘Ik leef en werk vanuit mijn relatie met God. Ik heb in mijn leven ervaren dat God veel van mij houdt, hij weet tenslotte alles over mij. En tóch, of alsnog, ontvang ik zijn onvoorwaardelijke liefde. In de praktijk van Waterpas help ik onder andere mensen die ook een leven samen met God leiden. De methode van de relatietherapie van Waterpas wordt vanuit deze liefde gegeven. Dit is vanuit het perspectief van de therapeut. Dat zegt natuurlijk niets over waar jij voor staat of in gelooft. Ik vind het dan ook vooral belangrijk dat jij volledig jezelf kunt zijn tijdens de therapie van Waterpas. Iedereen is welkom. Jij bent welkom.’
Reviews
Zij gingen je voor
Wil je kennis maken?
90 minuten gesprek
De relatietherapiesessies van Waterpas duren 90 minuten en vinden plaats in mijn praktijk. In deze gesprekken is er ruimte voor jou en voor de ander. We werken samen aan het ontwikkelen van nieuwe tools, we geven elkaar gespreksruimte en zorgen weer voor verbinding met jezelf én de ander. Individuele sessies duren 60 minuten. Een therapiegesprek kan, indien gewenst, ook online gebeuren.
15 minuten gesprek
Een mooie therapiesessie kan voor naschokken zorgen. Loop je tussen twee sessies vast? Heb je behoefte aan een gesprek? Dan kan een telefoongesprek van 15 minuten met de therapeut je even wat ademruimte en frisse inzichten geven. Zodat je eventuele spanning ook weer kunt loslaten.