Tijdens een reguliere gesprekstherapie wordt vaak veel aanspraak gemaakt op het cognitieve geheugen. Maar oude patronen, pijnlijke emoties, trauma’s worden in een ander deel van de hersenen opgeslagen en verwerkt Bij dit deel van de hersenen kunnen we niet met ons verstand terecht.

 

Misschien herken je wel dat je tijdens een nare ervaring letterlijk pijn of ongemak in je lijf ervaart. Brainspotting werkt in dit deel van de hersenen door gebruik te maken van onze ogen.

 

Hoe werkt Brainspotting?

Bij Brainspotting blijf je specifiek naar een punt kijken. Dit punt is niet willekeurig uitgezocht, maar wordt op basis van jouw emoties en gevoel gevonden. Soms kun je dit zelf heel duidelijk aangeven en soms kan Evert aan jouw gezichtsuitdrukking zien waar de pijne herinnering in jouw brein is opgeslagen. Jouw ogen kunnen namelijk contact maken met dit deel van de hersens. Juist daarom is de stand van de ogen erg belangrijk.

Onder begeleiding van zachte en ontspanning muziek worden pijnlijke herinneringen als het verwerkt Er wordt een zachte nieuwe laag overheen gelegd waarbij je merkt dat je niet alleen bent. Op deze manier worden de scherpe randen van een herinnering zacht gemaakt. Hierdoor zal je merken dat je minder tot helemaal niet meer overspoeld wordt door pijn, verdriet, angst of stress wanneer je wordt getriggerd.  

We kunnen ons brein dus eigenlijk reorganiseren. Dit is dan ook een heel krachtige manier om verbindingen die in ons hoofd zijn gemaakt tijdens een nare ervaring te vervangen voor een verbinding die jou meer dient. 

Wat is de rol van de therapeut bij Brainspotting?

Evert helpt jou met het vinden van pijnpunten uit het verleden. Deze pijnpunten kunnen glasheldere herinneringen zijn, maar dat hoeft zeker niet altijd. Pijn slaan we op in ons brein. Evert neemt je mee op een reis door jouw hersenen. Door actief vragen te stellen, je gerust te stellen en je een geborgen gevoel te geven. Samen werken jullie aan het zacht maken van de herinneringen en de pijnpunten. Het is namelijk niet zo dat je na Brainspotting de herinnering kwijt bent, het is vooral zo dat de herinnering je minder zal raken. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor heling. 

 

Hoeveel sessies
heb ik nodig?

Het is afhankelijk van jouw vraagstukken, ervaringen en onbewuste blokkades hoeveel sessies je nodig hebt. Ook is het afhankelijk hoe scherp de herinnering nog is. Een ervaring die korter geleden is gebeurd, is makkelijk op te roepen dan bijvoorbeeld ervaringen uit een ver verleden. Dat betekent overigens niet dat je een herinnering nodig hebt om te brainspotten. Ook zonder concrete herinneringen kunnen we blokkades uit het verleden oplossen. 

Online én offline 

Als therapeut kan Evert je dus op meerdere vlakken helpen en ondersteunen. Tijdens individuele therapie of relatietherapie helpt Evert je om tools te gebruiken. Dan ga je samen op zoek naar patronen die wellicht je niet meer dienen. Brainspotting in Barneveld kan als aanvulling op de therapiesessies van Waterpas zijn. Maar je kunt ook bij Evert terecht als je doelgericht wilt werken aan blokkades door middel van Brainspotting. Brainspotting kan zowel online als offline plaatsvinden.

Neem contact op met Evert van der Woude voor het maken van een afspraak.

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld

Over de therapeut

De therapeut van Waterpas, Evert van der Woude, werkt grotendeels vanuit zijn eigen ervaringen. Hij heeft bijvoorbeeld in zijn leven gestruggeld met seksualiteit. Maar ook met verslavingen zoals porno en gokken. Deze ervaringen hebben er ook voor gezorgd dat hij het verlangen heeft gekregen om anderen hiermee te helpen. Evert: ‘Ik vind het belangrijk dat de mensen die bij mij komen zich gehoord en gezien voelen. Vanuit hier kun je herstellen.’ 

Daarnaast heeft Evert tot drie keer toe een burn-out gehad. Hij heeft veel ervaring in de hulpverlening en een opleiding psychosociale hulpverlening afgerond.

Gratis kennismakingsgesprek

Laat je gegevens achter en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. 

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld