Relatietherapie: je bent niet je worsteling

Worstel jij met een probleem? Bijvoorbeeld met seksualiteit, communicatie of met oud verdriet? Worstelingen de baas worden, begint bij erkennen, bewust of onbewust. En dat je op de website voor relatietherapie van Waterpas bent gekomen, betekent dat jij of jullie op zoek zijn naar herstel. En dat willen jullie wellicht niet alleen doen. Dat is heel dapper. In deze blog zoom ik graag even in op dat worstelen. Ik verklap je alvast dat je hier niet alleen in bent.

Ik wil deze blog graag begin met de volgende uitspraak. Een statement kun je wel zeggen. Namelijk: je bént niet je worsteling. En deze belangrijke uitspraak doet mij denken aan een herinnering van een moeder met haar pleegdochter. De pleegdochter had al heel veel meegemaakt. Ze voelde zich waardeloos en dom. En daar gaf ze ook hardop de woorden aan: “ik ben dom”. Waarop haar pleegmoeder zei: “nee, je bént niet dom. Je doet soms domme dingen. Maar je bént niet dom”.

Relatietherapie en worstelen

Waarom vind ik deze uitspraak zo belangrijk? Nou, je hebt een worsteling. Daar heb je mee te dealen en daar moet je mee leren omgaan. En je wilt niet dat die worsteling een te groot invloed heeft op je leven. Of nog mooier: helemaal geen invloed op je heeft. Maar vaak kom je in een negatieve spiraal terecht. Je worstelt en vanuit die worsteling maak je misschien de verkeerde keuze. Je wordt boos, agressief, kruipt juist in je schulp of je verliest jezelf in een verslaving zoals gokken of pornografie. Je voelt je dom, een slecht mens en je weet dat je je omgeving pijn doet met deze verkeerde beslissingen. En zo trek je jezelf de diepte in en weet je niet waar en wanneer deze spiraal naar beneden eindigt.

Onderweg naar herstel

Maar als we hier de uitspraak: je bent niet je worsteling, aan koppelen. Dan kan ik je ook vertellen dat je misschien domme dingen doet, maar je bént niet dom. Je maakt misschien foute beslissingen, maar je bént niet fout. En je worstelt met een probleem, maar je bént niet je worsteling. Net zoals de pleegdochter in het voorbeeld.

Hoe kom je dan uit die negatieve spiraal waarbij je negatieve gedachten hebt over jezelf? Het helder krijgen van jouw worsteling en het accepteren hiervan betekent dat je de diepte in moet gaan en dat voelt misschien niet heel prettig. Het idee kan je zelfs blokkeren. Maar het is een belangrijk onderdeel voor herstel. Naast dat dit helder krijgen goed is voor jezelf, is het ook essentieel dat je het deelt met anderen. Denk bijvoorbeeld aan je partner of aan een ander belangrijk iemand in je leven. Want als je het open vertelt, dan is het in de wereld. Het is het accepteren dat je een probleem hebt. Een mooie plek hiervoor is bij relatietherapie.

Je hoeft het niet alleen te doen

Ja, je doet misschien de verkeerde dingen, je maakt soms fouten en misschien worstel je met een probleem. Maar je bent niet die worsteling. Wat je wel bent? Je bent jezelf, je bent uniek en je bent waardevol. En je hebt lef. Want jouw worsteling ontdekken, open kaart spelen met een dierbare en het realiseren dat je niet jouw probleem bént, dat kunnen lastige onderdelen zijn. Je hoeft het gelukkig niet alleen te doen, er is gelukkig relatietherapie. Ik, relatietherapeut bij Waterpas, kan en wil jou en jullie hierbij graag helpen. Zo kunnen we samen werken aan jouw herstel. Hoe ik dat doe? Ik geef je onder andere graag handvatten m accepteren en om in de toekomst met jouw worsteling om te gaan.

‘Door Brainspotting kon ik heel anders naar de pijnlijke herinneringen kijken’

‘Pijn in mijn borst, knoop in mijn maag en een nare rilling over mijn rug. Er hoefde maar een kleine trigger te zijn, zoals iets wat ik zag of rook, en ik werd direct terug geslingerd naar die vervelende en pijnlijke ervaringen. Soms dacht ik gewoon er spontaan aan. Altijd voelde ik het in mijn lijf en altijd voelde ik me naar.’ Evert stelde haar voor om, naast normale therapie ook Brainspotting in Barneveld te gaan volgen. ‘Zo onderging ik mijn eerste Brainspotting-sessie. In deze blog vertel ik daar graag meer over.’

Lees verder »

Corona: een vergrootglas op je relatie

Corona: een vergrootglas op je relatie

Het is een gekke tijd waarin we op dit moment leven. En niet voor even, maar voor al bijna een jaar leven we met corona. Maar wat ik je nu graag wil vragen, is: hoe gaat het met jou in deze coronatijd? Hoe gaat het met jullie en het gezin? Ik stel deze vraag natuurlijk niet zomaar. Ik zie namelijk, in mijn eigen gezin, maar ook bij mijn cliënten tijdens de gesprekken van Waterpas Coaching dat corona als een vergrootglas op je relatie werkt. Over dit metafoor wil ik graag meer vertellen in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Lees verder »

Gratis kennismakingsgesprek

Laat je gegevens achter en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. 

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld