Je relatie herstellen? Houd eerst van jezelf

Het lijkt een simpele vraag: houd jij van jezelf? Misschien voel je weerstand bij deze vraag. Want als je kampt met een verslaving, worstelt met relatieproblemen of je loopt op een ander gebied tegen een muur op, dan is deze vraag een stuk moeilijker te beantwoorden. Schaamte, verdriet, pijn én onbegrip kunnen in de weg zitten om van jezelf te houden. Maar de basis van elk herstel, is het houden van jezelf. In deze blog vertellen we jou meer over het belang van jezelf houden en over de liefde van God.

Laten we beginnen bij het begin. Van jezelf houden, wat houdt dat nu precies in? Van jezelf houden gaat allereerst veel dieper dan jezelf enkel en alleen accepteren. Accepteren zou betekenen dat je je zou schikken naar de situatie. Terwijl houden van jezelf veel verder gaat dan dat. Je omarmt jezelf precies zoals je bent. Wat gebeurt er als je tegen iemand zegt: ik hou van je? Dan zit er een beweging bij. Een omarming, een knuffel. Deze omarming is precies hetzelfde wanneer je tegen jezelf zegt: ik hou van mezelf én ik omarm mezelf zoals ik ben.

Gods liefde als basis

Houden van jezelf heeft een belangrijke basis. Namelijk de liefde van God. In de Bijbel staat het volgende hierover: heb je naaste lief, zoals jezelf. Je kunt pas volledig lief hebben, denk aan je partner, je ouders of je kinderen, als je jezelf volledig lief hebt.

En de fouten die je maakt en hebt gemaakt dan? En datgene waarin je niet geslaagd bent? Voor God is dat geen verhindering om van je te houden. Het verrast Hem niet. Hij heeft je gemaakt. Hij kent je worstelingen. En toch zegt Hij: “ik houd van jou”, juist omdat hij je door en door kent. Je bent onvolmaakt, maar geliefd. Je maakt fouten, maar je bent gewild. Dat is de reden waarvoor Jezus aan het kruis is gestorven. Voor ons, omdat hij ons kent en van ons houdt. En nu is het aan jou om van jezelf te houden.

Relatie herstellen

God houdt van jou. En als Hij dat doet mag jij óók jezelf vergeven en volledig van jezelf houden. Want als je dit niet doet en je accepteert jezelf niet volledig zoals je bent, duw je dan niet juist het deel van jezelf weg waarover je schaamt of rot voelt? Juist door dit deel te omarmen, kun je het overwinnen. Doe je dit niet? Dan blijft het aan je knagen. Bewust of onbewust blijft het jouw schaduwzijde. Het blijft een valkuil. Terwijl als je het in het licht zet, het laat beschijnen door Gods liefde, dan zal je de eerste stappen zetten richting herstel.

Je kan leren volledig van jezelf te houden. Hier ligt de basis van je relatie herstellen. Wat je schaduwzijde ook is, want het is een deel van wie je bent.

Beginnen met volledig houden van jezelf?

Je beantwoordt de vraag of je van jezelf houdt niet zo 1,2,3 als je jouw geliefde hebt gekwetst of het vertrouwen hebt beschaamd. Ik, Evert, begrijp als geen ander dat het je waarschijnlijk zwaar valt. Van jezelf houden, zoals hoe God van je houdt, dat is nogal een opgave. Want het betekent dat je jouw schaduwzijde niet langer wegduwt, maar omarmt. Maar wie op zoek is naar herstel, zal verder moeten gaan dan zichzelf accepteren. Houden van jezelf is een proces waarbij een therapeut je bij kan helpen.

Wil je werken aan jouw zelfliefde en je relatie herstellen? Laat je helpen door de ervaringsdeskundige en therapeut van Waterpas Coaching.

Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Lees verder »

Acceptatie: waarom humor en zelfspot belangrijk is in een relatie

Zelfspot kan je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent. Zeker als jullie worstelen met problemen binnen een relatie. Denk aan communicatieproblemen, verslaving, vreemdgaan of andere pijnpunten uit het verleden. Zelfspot en humor zijn mooie tools om dichter tot elkaar te komen. Om te accepteren wat er is. En om lucht en ruimte te creëren waarin jullie dichter tot elkaar kunnen komen. Ik zie het maar alsof je de cabaretier van je eigen leven bent. Dit metafoor leg ik verder uit in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Relatie-onderhoud: waarom is onderhouden van je relatie zo belangrijk?

Een relatie vergt onderhoud. Een relatie met jezelf, maar zeker ook een relatie tot een ander. Denk bijvoorbeeld aan je partner, een ouder of een broer of zus. Waarom is het onderhouden van een relatie zo belangrijk? Een goede relatie is natuurlijk prettig. Iemand om leuke dingen mee te doen, een schouder om op uit te huilen of iemand waar je je simpelweg geborgen bij voelt. In deze blog duiken we dieper in de relatie met je liefdespartner. Want wat gebeurt er als je ergens mee worstelt en de relatie met je partner onwijs sterk is? Daar kijken we in deze blog naar.

Lees verder »