Evert

Ik weet hoe het is om te worstelen met verslavingen, seksualiteit en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Ik weet hoe het is om je te schamen, en hoe het voelt om machteloos te staan. Want vaak wíl je wel anders, maar je weet simpelweg niet hoe je het moet aanpakken. Als ervaringsdeskundige oordeel ik niet over jou. Maar ik pak ook door als ik voel dat er nog veel meer in jou zit. Ik vind het belangrijk dat jij voelt dat je gehoord en gezien wordt. Vanuit deze basis herstellen we de relatie met jezelf én met de ander.’

Ervaringsdeskundige

Van zijn 14de tot en met zijn 22ste is Evert gokverslaafd geweest. Dit bleek uiteindelijk ook een ongezonde voedingsbodem te zijn voor zijn omgang met seksualiteit. Het duurde jaren om zijn gokverslaving te overwinnen. Hij trouwde met Imka en is ondertussen vader van vier kinderen. Maar zijn verkeerde relatie tot seksualiteit bleef lang onderbelicht. Niet alleen hijzelf wist toen niet hoe hij hier mee om moest gaan, maar ook zijn omgeving niet.

‘Seksualiteit is voor mij altijd een lastig terrein geweest. Gokken doe je immers extern, je moet ervoor het huis uit. Maar seksualiteit is een deel van wie je bent. Dat is intern. Daarnaast heb ik tot drie keer toe een burn-out gehad. Dan kun je het buiten jezelf zoeken, maar het probleem lag bij mij. ’ Evert leert vanuit de praktijk. Hij leerde door te leven, door fouten te maken. Vanuit zijn achtergrond in de hulpverlening en een opleiding psychosociale hulpverlening is Waterpas ontstaan. Maar nog meer door het verlangen om anderen te helpen.

Therapeut als tijdelijk instrument

Waterpas staat voor Evert voor een tijdelijk instrument. ‘Je hebt dit instrument in de bouw in de basis nodig. Want is het fundament scheef? Dan bouw je ook scheef op. Net zoals een waterpas, helpt een therapeut om wat scheef is, weer in balans te maken. Maar ook in de rest van je leven kun je altijd hetgeen dat je van jouw therapeut hebt geleerd weer erbij pakken. Je kunt jezelf antwoord geven op vragen als: “Doe ik het nu weer? Klopt het wat ik nu doe? En wil ik dit eigenlijk wel weer?”.

Evert als therapeut

‘Ik vind het belangrijk dat je gaat inzien dat je van jezelf mag houden. Jij met al je fouten en onhebbelijkheden. Nukken en grillen. Niemand is niet perfect en we zullen het ook nooit worden. Maar als we onszelf toestaan dat het er mag zijn, dan zijn we al heel ver. Ik sta erg in contact met mijn emoties, als het mij raakt wat je vertelt dan zal je dat aan mij zien. Maar ik ga jou ook niet uit de weg. Soms moet je iemands masker zien en benoemen, of een mooi verhaal doorprikken als een luchtbel. Juist om iemand verder te helpen. Ik vind het dan ook belangrijk dat iemand zich op zijn gemakt voelt. Hierbij is humor bijvoorbeeld helpend, dat brengt lucht in het contact.’

In het dagelijkse leven is Evert actief lid van een christelijke gemeente. ‘Ik leef en werk vanuit mijn relatie met God. Ik heb in mijn leven ervaren dat God veel van mij houdt, hij weet tenslotte alles over mij. En tóch, of alsnog, ontvang ik zijn onvoorwaardelijke liefde. In de praktijk van Waterpas help ik onder andere mensen die ook een leven samen met God leiden. De methode van de relatietherapie van Waterpas wordt vanuit deze liefde gegeven. Dit is vanuit het perspectief van de therapeut. Dat zegt natuurlijk niets over waar jij voor staat of in gelooft. Ik vind het dan ook vooral belangrijk dat jij volledig jezelf kunt zijn tijdens de therapie van Waterpas. Iedereen is welkom. Jij bent welkom.’

Gerrit Sanderman
Lees verder
Wij hebben de therapie bij Evert als goed ervaren. Ik had me aangemeld bij relatieherstel en werd zo in contact gebracht met Evert. Ik heb mijn vrouw verteld dat ik kamp met een seksverslaving, hierdoor kwamen er veel emoties naar boven die zorgde voor veel conflicten en afstand tussen ons. Op zo'n moment is het fijn dat er iemand is die luistert en bemiddelt zonder oordeel. Het werd ons duidelijk dat wij allebei slachtoffer zijn geworden van de situatie. Door dit inzicht ontstaat er begrip naar elkaar, dit zorgt voor verbinding iets wat wij achteraf gezien niet meer hadden. Omdat ik de oorzaak was voor deze situatie heb ik de eerste paar sessies zonder mijn vrouw gedaan, In deze sessies heedt Evert mij een spiegel voor gehouden, en kwam ik er zelf achter waar de oorzaak zit van de verslaving, door de oorzaak/leegte aan te pakken en te verwerken durf ik nu te zeggen; dat ik door de kracht van God weerstand kan bieden tegen de verslaving een strijd die ik eerder altijd verloor, en nu niet meer kan verliezen omdat ik geen slaaf meer ben van mijzelf maar van Hem. Tijdens de laatste sessie kwam met name naar voren dat ik moeilijke confrontaties uit de weg ging. Dat was al een probleem wat tussen mijn vrouw en mij instond. Ik ben daarom een moeilijke confrontatie binnen mijn familie kring aangegaan. Hierin heb ik Van Evert veel tips en communicatie technieken geleerd. Wij kijken daarom terug op dankbare ontmoetingen en fijne begeleiding die ons samen met het gebed staande heeft gehouden.
Anoniem
Lees verder
Evert heeft ons vooral veel inzichten gegeven waardoor we er samen weer tegenaan kunnen! Evert is nuchter en recht door zee, en ziet snel de pijn punten, wij kunnen Evert iedereen aanbevelen !
GSG Guido
Lees verder
Zelf worstel ik als docent altijd met dit onderwerp, dat was ook de reden dat ik op zoek ging naar een 'gastdocent'. Ik wil graag benadrukken hoe smerig en destructief een seksverslaving is, maar als ik het vertel komt het nog al theoretisch over. Bovendien is het nogal maatschappelijk geaccepteerd heb ik het idee. Het verschil met jouw les is dat jij weet waar je over praat, en vanuit die gedachte ook waarschuwt. Je kwam heel oprecht en kwetsbaar over, dat maakte dat leerlingen luisterden. Je draaide in je verhaal nergens om heen maar vertelde wat jou was overkomen, welke keuzes je had gemaakt en welke gevolgen dat had. Je sprak mét leerlingen, niet alleen tegen (wel groot verschil). Je ei van liefde bleef hangen; mooi inzichtelijk gemaakt welke soorten liefde er zijn en hoe seks/porno hier los van staat. De koppeling met God, je christen zijn en de bevrijding die je daarin gevonden hebt vond ik een hele waardevolle toevoeging. Het kwam absoluut over. Leerlingen waren onder de indruk en werden aan het nadenken gezet.. Dat kreeg ik ook terug van ze.
Luc TanjaLeger des Heils Flevoland
Lees verder
De training die Evert gaf voor ons team maatschappelijke opvang raakte zijn doel. In de maatschappelijke opvang vangen wij allerlei heel verschillende mensen op. Het gaat om vaak kwetsbare mensen. En natuurlijk speelt seksualiteit dan een rol. Vaak op een goed manier, maar ook geregeld op een manier waarbij er geraakt wordt aan de grenzen van de betrokkenen. Het is niet altijd vanzelfsprekend om als team dat op een goede manier aan de orde te stellen. Het gesprek over seksualiteit is altijd lastig. En dan is het goed om iemand als Evert over de vloer te hebben die gestructureerd en uit eigen ervaring weet te spreken. Evert heeft ons uitgelegd wat seksualiteit met je doet, wat er in je hersenen gebeurt, maar vooral heeft hij ons geholpen met elkaar in gesprek te gaan. De voorbeelden uit zijn eigen leven waarbij daarbij de kapstok waar wij onze nieuwe inzichten aan konden ophangen. De training heeft ons goed op weg geholpen.
Previous
Next

90 minuten gesprek

De relatietherapiesessies van Waterpas duren 90 minuten en vinden plaats in mijn praktijk. In deze gesprekken is er ruimte voor jou en voor de ander. We werken samen aan het ontwikkelen van nieuwe tools, we geven elkaar gespreksruimte en zorgen weer voor verbinding met jezelf én de ander. Individuele sessies duren 60 minuten. Een therapiegesprek kan, indien gewenst, ook online gebeuren.

15 minuten gesprek

Een mooie therapiesessie kan voor naschokken zorgen. Loop je tussen twee sessies vast? Heb je behoefte aan een gesprek? Dan kan een telefoongesprek van 15 minuten met de therapeut je even wat ademruimte en frisse inzichten geven. Zodat je eventuele spanning ook weer kunt loslaten.