Seksualiteit: waarom worstelen veel mannen hiermee?

Als we gaan kijken naar deze waarom-vraag over seksualiteit, dan is het belangrijk dat we beginnen bij het woord liefde. Nederland is namelijk een wat arme taal. We kennen namelijk maar één woord voor liefde. En daar zit alles in. Maar dat is in de Bijbel niet zo. De Bijbel heeft liefde namelijk opgesplitst in drie delen: Agape, Philia en Eros. Als we deze drie woorden beter gaan bekijken, dan snappen we waarom mannen zoveel kunnen worstelen met seksualiteit. Want als jij worstelt met seksualiteit weet dan dit: je bent niet de enige.

#1 Agape

Het eerste woord dat wordt gebruikt in de Bijbel voor liefde is Agape. Dit wordt ook wel goddelijke liefde genoemd. Dat is het niet helemaal. Agape is een liefde die geeft, zonder terug te vragen. Het wordt zo genoemd, omdat God dat ook doet. Hij geeft je liefde, hij houdt van jou en dat is ongeacht van wat jij doet. We noemen dat ook wel genade. Onverdiende liefde. Je kan het ook wel vergelijken met de liefde die je voelt van ouder naar een kind. Je voelt tederheid, liefde en je verwacht nog niets van ze terug. Je geeft zonder terug te verwachten.

#2 Philia

Het tweede woord is Philia. Het is enerzijds broederlijke liefde. Bijvoorbeeld de liefde voor de
mensen om je heen. Maar ook de liefde voor je vrouw of voor je kinderen. Je zult wel herkennen dat dat andere liefde is, dan de liefde die je voelt voor een vriend of een vriendin. Maar het is allemaal een vorm van liefde. Je uit dit door bijvoorbeeld zorgen voor elkaar, het samen doen. Het is een zorgende liefde, daarin uit zich Philia.

#3 Eros

En dan heb je nog het derde woord voor liefde. Eros gaat is dover intimiteit waarvan seksualiteit onderdeel is. Geestelijke intimiteit en lichamelijke intimiteit. Eros wordt pas echt mooi wanneer je alle drie de vormen hebt. Je wilt je tenslotte onvoorwaardelijk geliefd voelen, weten dat je goed bent zoals je nu bent. Je wil je veilig voelen wanneer je intiem bent met iemand en je wil de ander kennen. Zo wordt seksualiteit compleet wanneer alle drie de vormen van liefde aanwezig zijn. Want seks zonder liefde wordt lust. Maar verlangen en lust ervaren naar je geliefde is natuurlijk oké. Dat komt omdat het dan in evenwicht is.

Over Evert

Want als alle drie de liefdesvormen gelijk zijn aan elkaar, dan krijg je als het ware een Mercedes-ster in een cirkel. Het één beïnvloedt het ander en er is overlapping. Zo kan seks een vervanging worden van liefde, juist omdat het raakvlakken heeft met alle drie de vormen van liefde. Nu ben ik, Evert, verslaafd geweest in mijn leven. Binnen mijn verslaving kon ik helemaal niets met Agape, want ik wantrouwde het. Een liefde die geeft zonder te ontvangen? Dat bestond voor mij niet. Ik kon ook niets meer met Philia doordat ik de mensen van wie ik hield op afstand hield.

De vraag die je hierbij kunt stellen is: wat voor liefde blijft er dan over? Ik hield Agape, de goddelijke liefde buiten de deur en ook Philia liet ik niet toe, maar ook de intimiteit liet ik niet toe. Ik voelde me niet geborgen en ervaarde geen veiligheid. Hoe dat komt? Een mens heeft nu eenmaal liefde nodig, geen enkel mens kan zonder liefde. Ik niet en jij ook niet. Hierdoor ging de seksualiteit bij mij groeien. Het nam de plek in van Philia. Bijvoorbeeld als ik contact had met een vrouw dan voelde ik mij geliefd. Dat kwam omdat ik het ging verwisselen met liefde. Maar het was een leugen, het was niet waar. Want seksualiteit los van de liefde kan nooit de plek van de liefde innemen. Het kan er alleen onderdeel van zijn.

Seksualiteit: vergissen in liefde

Seksualiteit, als hoe God het heeft bedoeld, kan alleen bestaan als het binnen Philia, Agape en Eros kan zijn. Dan krijg je zoals het is bedoeld. Komt seksualiteit op zichzelf te staan? Dan wordt het vulgair. Dan ontstaat er een pakkende en claimende liefde. Een eisende liefde. En dat is geen gezonde liefde of een liefde om op te bouwen. Op het moment dat je minder aandacht schenkt aan Phillia en Agape en intimiteit, ontstaat er dus meer ruimte voor seksualiteit.

Het is goed om eerst te zeggen dat als jij jezelf herkent in dit verhaal, dat er dan voor jou een andere onderliggende reden kan zijn dan voor mij of voor een ander. Samen met een therapeut kun je op zoek gaan naar waarom je het lastig vindt om liefde toe te laten in je leven. Of waarom je juist snakt naar seksualiteit. Het kan bijvoorbeeld zijn doordat je vroeger in je jeugd te weinig liefde hebt gekregen. Of omdat het voor jou lastig is om vriendschappen toe te laten. Of omdat je een verslaving hebt. Maar ook trauma’s of een carrière kunnen redenen zijn.

Maar waar komt dit vandaan?

Wij geloven dat in deze Bijbelse uitleg over liefde een grote kern zit in het beantwoorden van de waarom-vraag. Want wil je seksualiteit de liefdevolle plek geven zoals het is bedoeld? Dan moet je je focussen op Phillia, Agape en intimiteit laten groeien in je leven.

Wil je hierbij hulp hebben? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

‘Door Brainspotting kon ik heel anders naar de pijnlijke herinneringen kijken’

‘Pijn in mijn borst, knoop in mijn maag en een nare rilling over mijn rug. Er hoefde maar een kleine trigger te zijn, zoals iets wat ik zag of rook, en ik werd direct terug geslingerd naar die vervelende en pijnlijke ervaringen. Soms dacht ik gewoon er spontaan aan. Altijd voelde ik het in mijn lijf en altijd voelde ik me naar.’ Evert stelde haar voor om, naast normale therapie ook Brainspotting in Barneveld te gaan volgen. ‘Zo onderging ik mijn eerste Brainspotting-sessie. In deze blog vertel ik daar graag meer over.’

Lees verder »

Corona: een vergrootglas op je relatie

Corona: een vergrootglas op je relatie

Het is een gekke tijd waarin we op dit moment leven. En niet voor even, maar voor al bijna een jaar leven we met corona. Maar wat ik je nu graag wil vragen, is: hoe gaat het met jou in deze coronatijd? Hoe gaat het met jullie en het gezin? Ik stel deze vraag natuurlijk niet zomaar. Ik zie namelijk, in mijn eigen gezin, maar ook bij mijn cliënten tijdens de gesprekken van Waterpas Coaching dat corona als een vergrootglas op je relatie werkt. Over dit metafoor wil ik graag meer vertellen in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Lees verder »

Gratis kennismakingsgesprek

Laat je gegevens achter en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. 

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld