Acceptatie: waarom humor en zelfspot belangrijk is in een relatie

Zelfspot kan je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent. Zeker als jullie worstelen met problemen binnen een relatie is acceptatie belangrijk. Denk aan communicatieproblemen, verslaving, vreemdgaan of andere pijnpunten uit het verleden. Zelfspot en humor zijn mooie tools om dichter tot elkaar te komen. Om te accepteren wat er is. En om lucht en ruimte te creëren waarin jullie dichter tot elkaar kunnen komen. Ik zie het maar alsof je de cabaretier van je eigen leven bent. Dit metafoor leg ik verder uit in deze blog. Lees je mee?

We hebben allemaal weleens een show van een cabaretier gezien op televisie of in het theater. Vaak stelt die serieuze onderwerpen aan de kaak die actueel zijn en in de maatschappij spelen. Neemt hij of zij dan die onderwerpen niet serieus? Zeker wel. Maar een cabaretier laat je ook op een andere manier naar bepaalde zaken kijken. Er zit natuurlijk altijd een flinke dosis humor bij. Het levert vaak een nieuwe en een verfrissende blik op bepaalde zaken. En we kunnen er zelfs met humor naar kijken. Wat dit moet acceptatie te maken heeft? Lees even verder

Cabaretier van je eigen leven

Wat als we dit principe nu eens vertalen op jouw eigen leven. Want wat als je door middel van humor en zelfspot op een andere manier naar je pijnpunten leert kijken? Het kan een helpende manier zijn om met pijn en verdriet om te gaan. Om het gesprek te openen. Want door humor ontstaat er ruimte en lucht. En wanneer er ruimte en lucht ontstaat, kun je ontspannen in de situatie zoals ‘ie is. Een lach en een traan liggen dan ook dicht bij elkaar. Door het uiten van je emoties ontstaat er vaak ook weer meer verbinding tussen jullie. Het verandert de situatie niet, maar wel hoe jullie er tegenaan kijken en hoe jullie met elkaar om gaan.

Het is natuurlijk belangrijk dat de grapjes ingebed zijn. Want de relatie tot de ander moet wel gezond zijn. Wat de relatie tot een ander ook is. Maar zeker wanneer het om je liefdespartner gaat. Want we gebruiken humor niet om een probleem te bagatelliseren of om de ander monddood te maken. Dan zou humor en zelfspot allesbehalve helpend zijn en wordt de wond alleen maar groter. Het wordt dan juist kwetsend en daar willen we ver vanuit de buurt blijven.

Acceptatie: leer kijken met een andere blik op je leven

Ik geloof dat humor iets is dat God ons heeft gegeven. Een manier om een andere kijk op bepaalde zaken te krijgen, waaruit acceptatie kan ontstaan. Kun jij humor toepassen op de fouten die je maakt? Kan jij zelfspot hebben en kan jij jezelf op de hak nemen? Kunnen jullie samen gepast naar de pijn uit het verleden kijken? Als je dat kan doen dan helpt dat heel erg om te accepteren wie je bent en om de worsteling die je hebt te accepteren.

Maar zelfspot en humor in je relatie brengen kan ook spannend zijn of zorgen voor wrijving.

Vind je het lastig om de cabaretier van je eigen leven te worden? Willen jullie samen werken aan een gezonde relatie waarin er ruimte is voor humor en zelfspot? Door samen in relatietherapie te gaan bij Waterpas werken jullie aan een mooie upgrade van jullie relatie waarbij er onder andere meer plek komt voor een lach en een traan.

‘Door Brainspotting kon ik heel anders naar de pijnlijke herinneringen kijken’

‘Pijn in mijn borst, knoop in mijn maag en een nare rilling over mijn rug. Er hoefde maar een kleine trigger te zijn, zoals iets wat ik zag of rook, en ik werd direct terug geslingerd naar die vervelende en pijnlijke ervaringen. Soms dacht ik gewoon er spontaan aan. Altijd voelde ik het in mijn lijf en altijd voelde ik me naar.’ Evert stelde haar voor om, naast normale therapie ook Brainspotting in Barneveld te gaan volgen. ‘Zo onderging ik mijn eerste Brainspotting-sessie. In deze blog vertel ik daar graag meer over.’

Lees verder »

Corona: een vergrootglas op je relatie

Corona: een vergrootglas op je relatie

Het is een gekke tijd waarin we op dit moment leven. En niet voor even, maar voor al bijna een jaar leven we met corona. Maar wat ik je nu graag wil vragen, is: hoe gaat het met jou in deze coronatijd? Hoe gaat het met jullie en het gezin? Ik stel deze vraag natuurlijk niet zomaar. Ik zie namelijk, in mijn eigen gezin, maar ook bij mijn cliënten tijdens de gesprekken van Waterpas Coaching dat corona als een vergrootglas op je relatie werkt. Over dit metafoor wil ik graag meer vertellen in deze blog. Lees je mee?

Lees verder »

Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Lees verder »

Gratis kennismakingsgesprek

Laat je gegevens achter en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. 

Evert van der Woude-Waterpas Coaching-Evert van der Woude-Barneveld