Triggers: herken jouw gevoelige snaar

Ken je dat? Je raakt geïrriteerd, een beetje bozig en ineens barst de bom. Het lijkt alsof het ineens gebeurt. Er wordt een gevoelige snaar geraakt en de sfeer slaat om. Of vaak is het een op één stapeling van kleine triggers. Bijvoorbeeld dat je geïrriteerd raakt wanneer je partner begint te huilen of dat je kwaad wordt wanneer er wordt geschreeuwd. Het is een opmaat naar een probleem. Wil je dit oplossen? Dan is het belangrijk dat je eerst jouw triggers herkent. Want voorkomen blijft beter dan genezen.

Het ene moment hebben jullie het nog gezellig en het andere moment staan jullie lijnrecht tegenover elkaar. Of je raakt getriggerd en sluit jezelf af voor de ander. Of je raakt getriggerd en raakt verzeild in een lastige situatie door bijvoorbeeld een verslaving. Triggers komen in heel veel vormen en maten. Je bent moe, je bent het zat, je ziet het niet meer zitten. Dat kunnen de triggers zijn en dan lijkt de bom uit het niets te komen. En dat is jammer.

Trigger is een term die je vaak terug ziet komen bij verslaving. Maar iedereen heeft een emotionele en gevoelige snaar. Wordt deze geraakt dan beïnvloed dat je gevoel of je stemming. Positief of negatief. Daarom vind ik dat we deze term ook kunnen gebruiken als we het hebben over relatieproblemen of communicatieproblemen. Als een cliënt bij mij komt en vertelt: het ging weer compleet mis. Dan kijken we altijd samen naar wáár het mis ging. Waar zaten de triggers. Wat gebeurde er in je lijf en in je hoofd? En in welke stappen gebeurt dit? Als we dit weten, kunnen we ook zien waar we verandering kunnen aanbrengen. Want je herkent waarschijnlijk wel dat op het moment dát het verkeerd gaat, het vaak al te laat is om er nog verandering in te brengen.

Jezelf een halt leren toeroepen

Wat we willen is niet alleen weten waar de triggers zitten, maar ook hoe we onszelf een halt kunnen toeroepen Het is belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waar jouw triggers zitten. En dat vergt ontzettend veel moed van jou. Want je moet eerlijk zijn naar jezelf toe. Vragen die hierbij helpen zijn: op welk moment schiet jij uit je slof en welke stations ben je hierbij gepasseerd? Want op elk station zou je kunnen stoppen. En zou je ervoor kunnen kiezen om uit te stappen. Dendert de trein onverminderd door? Dan kun je bijna raden wat het eindstation gaat zijn: ruzie of andere narigheid.

Elkaars triggers herkennen

Zit jij op dit moment in een relatie? Dan is het herkennen van elkaars triggers ook heel erg belangrijk. Want als je weet wat elkaars triggers zijn, dan kun je elkaar ook helpen. Je kunt elkaar helpen om bij een goed station uit te stappen en elkaar op een liefdevolle manier een halt te toe roepen. Triggers hoeven namelijk niet alleen in een ruzie naar boven te komen, maar kunnen ook opspelen bij verslavingen of wanneer de werkdruk bijvoorbeeld te hoog wordt. Je kunt triggers ook tegen elkaar gebruiken, bijvoorbeeld door in een ruzie gemene dingen tegen elkaar te roepen waarvan je weet dat het een negatief effect heeft op de ander. Dat wil je natuurlijk ten allen tijden voorkomen.

Wil jij werken aan jouw of jullie triggers? Wil je zorgen dat je bij een halte kunt uitstappen waar het nog gezellig is en waar je rustig kunt uitleggen wat er aan de hand is? Wil je liefdevol met elkaars triggers om leren gaan? Ik, relatietherapeut bij Waterpas, help jou of jullie graag met het ontwikkelen en leren van handvatten voor het de baas zijn van je eigen triggers.

Relatie-onderhoud: waarom is onderhouden van je relatie zo belangrijk?

Een relatie vergt onderhoud. Een relatie met jezelf, maar zeker ook een relatie tot een ander. Denk bijvoorbeeld aan je partner, een ouder of een broer of zus. Waarom is het onderhouden van een relatie zo belangrijk? Een goede relatie is natuurlijk prettig. Iemand om leuke dingen mee te doen, een schouder om op uit te huilen of iemand waar je je simpelweg geborgen bij voelt. In deze blog duiken we dieper in de relatie met je liefdespartner. Want wat gebeurt er als je ergens mee worstelt en de relatie met je partner onwijs sterk is? Daar kijken we in deze blog naar.

Lees verder »

Relatietherapie: je bent niet je worsteling

Worstel jij met een probleem? Bijvoorbeeld met seksualiteit, communicatie of met oud verdriet? Worstelingen de baas worden, begint bij erkennen, bewust of onbewust. En dat je op de website voor relatietherapie van Waterpas bent gekomen, betekent dat jij of jullie op zoek zijn naar herstel. En dat willen jullie wellicht niet alleen doen. Dat is heel dapper. In deze blog zoom ik graag even in op dat worstelen. Ik verklap je alvast dat je hier niet alleen in bent.

Lees verder »

Je relatie herstellen? Houd eerst van jezelf

Het lijkt een simpele vraag: houd jij van jezelf? Misschien voel je weerstand bij deze vraag. Want als je kampt met een verslaving, worstelt met relatieproblemen of je loopt op een ander gebied tegen een muur op, dan is deze vraag een stuk moeilijker te beantwoorden. Schaamte, verdriet, pijn én onbegrip kunnen in de weg zitten om van jezelf te houden. Maar de basis van elk herstel, is het houden van jezelf. In deze blog vertellen we jou meer over het belang van jezelf houden en over de liefde van God.

Lees verder »